Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втората пречиствателна инсталация на ТЕЦ "Бобов дол" с Акт 16

Снимка: ТЕЦ "Бобов дол"
Изградената в края на миналата година втора сероочистваща инсталация в ТЕЦ "Бобов дол" получи Акт 16. Инсталацията отговаря напълно на всички изисквания и е узаконена от дирекцията Национален строителен контрол, съобщиха от ръководството на централата. Така централата ще покрие напълно европейските екологични изисквания за вредни емисии при работа на мощностите. 

Предстоят тестове за едновременна работа на Първи и Втори блок с първото оборудване за сероочистване, пуснато през 2012 год., след което ще се кандидатства за ново комплексно разрешително, за едновременна работа с 3-те блока, всеки от които е с мощност 210 мегавата. 
Изпълнителният директор на ТЕЦ "Бобов дол" инж. Емил Христов коментира, че след изграждането на втора сеорочистваща инсталация няма да има съкращения в дружеството, дори ще се назначават работници. Започва изграждане на оранжерия и на цех за бетонни блокчета с отпадъчен материал от централата. Токът от централата е за свободния енергиен пазар, като почти 100 % е за износ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна