Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорът за наследника на "вакъфските имоти" продължава на 3-ти април

Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд отложи делото, в което претенции да са наследници имат мюсюлманското изповедание, начело с главния мюфтия Мустафа Хаджи, и мюсюлманско-сунитско-ханефитското изповедание на Недим Генджев. Около трийсетина души от Кюстендил и Карлово отново бяха в съдебната зала. Сред тях отново бяха кметовете на двата града. Ето как коментираха съдебния спор кметът на Карлово Емил Кабаиванов и адвокатът на Главното мюфтийство Красимир Руев: 

Ние, като кметове и като граждани, сме тук, за да окажем морална подкрепа на съда в това справедливо решение, а то може да бъде единствено, че Главно мюфтийство не е правоприемник на съществувалите мюсюлмански общини преди и след Освобождението и няма право на тези искове.

Не може да има четири нормативни акта, три устава от 1880-а година, от 1895-а година, от 1919-а година, когато тогавашната българска държава признава, че мюсюлманското изповедание е юридическо лице, законно регистрирано, 45-а година отново вече новата демократична власт прави същото чрез указ, одобрен на 23-ти ноември, сега българската държава да каже, "Абе това не е било така", но другото мюсюлманско-сунитско-ханефитско вероизповедание казва, "А не, ние сме първоприемници, а не тези, които от 1880-а година са признати.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна