Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение между управляващи и опозиция, заради нарастващия външен дълг

Снимка: capital.bg

Възможността за изтегляне на външен дълг за 16 млрд. лева за период от три години скара управляващи и опозиция. С 12 млрд. лева от него ще се рефинансират стари задължения, а с останалите 4 млрд. лева ще се финансира дефицитът до края на 2017 г. За първи път правителството възнамерява да сключи договори с банките, които ще съдействат за емитирането на облигации, за три години, а не само за една, каквато е досегашната практика. Законопроектът за ратификацията на договорите доведе до напрежение между депутатите още преди официалното му разглеждане в ресорните комисии и пленарната зала.
Тази година страната ни ще поеме от външните пазари 6,9 млрд. лева, както е записано в Бюджет 2015 г. Това е около половината от дълга, който се предвижда в програмата за три години, ратификацията на чиито договори скара управляващите. Според опозицията действията на ГЕРБ са скандални. Румен Гечев от БСП Лява България 

Нека да знаят българските граждани, че става дума за около 10 000 лева на всяко живородено дете в България, които ще трябва да плащат през следващите десетилетия. Това е абсолютно неприемливо по такъв начин да се прехвърля на парламента 16 милиарда лева нов дълг.

16-те млрд. лева или евровата им равностойност от 8 млрд. евро трябва да бъдат поети за срок от три години. Именно на тази програма рейтинговата агенция "Муудис" даде "стабилна перспектива". По-голямата част от парите ще бъдат използвани за рефинансиране на стари задължения, обясни от своя страна Менда Стоянова от ГЕРБ.

14 милиарда от тях са необходими, за да се рефинансират стари дългове и само 4 милиарда от тях са за финансиране на дефицитите, така, както са предвидени за 2015, 2016 и 2017 година.

По-късно от финансовото министерство пуснаха справка, според която в края на 2017 г. дългът ни трябва да е максимум 27,3 млрд. лева. Това е с около 3 млрд. лева повече спрямо прогнозите за дълг в края на тази година.
Утре ратификацията на договорите с банките, чрез които ще се емитират облигации  на външните пазари през 2015 - 2017 г., трябва да бъдат разгледани в бюждетната комисия в парламента.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна