Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещи лекари ще обучават свои колеги, специалисти и родители за хроничните заболявания при децата

| обновено на 24.02.15 в 11:07
Водещи лекари по детско здравеопазване ще обучават общопрактикуващи лекари, специалисти и родители от цялата страна за хроничните заболявания при децата. Темите се обсъждат в парламента на форум "България за децата на България".

Идеята е да се създаде Национален обучителен център
, каза Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб", инициатори на форума.

Знаете ли какъв е проблемът в страната, а и много пациенти съобщават за това? Когато няма видимо органичен дефект. Има обаче някакъв малък проблем. На общопрактикуващите лекари, на педиатрите в страната, тъй като им липсва и техника, и не са запознати с новите тенденции и добри практики. Не могат да поставят диагноза и неглижират малко проблемите. Дори и да поставят диагноза, много често родителите имат финансови затруднения за пътуване до университетския център.


Вече е създаден Координационен съвет с председател заместник-министъра на здравеопазването доктор Ваньо Шарков, като Съветът ще работи по създаването на Национална програма за детско здраве. Тя ще осигури ранна диагностика на хроничните заболявания при децата.

Факт е, че трудно се диагностицира в страната, липсват специалисти. Идеята е да се направят обучителни центрове, централизирано управление от страна на Министерството на здравеопазването и да могат специалистите от големите университетски градове да посещават по график и по-малките.

Над 60 специалисти от страната участват във форума. Сред тях са лекари от "Пирогов", от Медицинския университет в Плевен.

За децата извън системата и ролята на Фонда за лечение на деца данни представи журналистката от Българското национално радио Надежда Цекулова, член на Обществения съвет към Фонда.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна