Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Георгиева: Липсата на информация, техника и познания е основният проблем на ефективната профилактика

Вече е създаден Национален координационен съвет, който работи по Националната програма за детско здраве. Председател е заместник-министърът д-р Ваньо Шарков, каза Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб" в интервю за предаването "Преди всички".

Програмата за детско здраве трябва да осигури ранна диагностика на хроничните заболявания при децата: Когато родителите на деца, които нямат много видим физически недъг, от малките градчета, те обикновено отиват при общопрактикуващия лекар, който или не може да постави диагнозата, тъй като му липсва техника и достатъчно обучение в тази посока, или ако им се каже, че има някакъв проблем, те нямат възможност да пътуват до големите градове и неглижират проблема. Ранният достъп може да бъде осигурен чрез обучителни центрове, които предлагаме да бъдат създадени.

Георгиева посочи и проблемите, които пречат профилактиката да бъде ефективна: Основният проблем е липсата на високоспециализирана техника в общинските болници. Те нямат средства, с които да закупят такава, нямат и специалисти, които да работят с нея. Затова тук е работата на Министерството на здравеопазването да организира информационни кампании, обаче те да бъдат организирани от национална програма, защото тя би довела ред в хаоса, и на пациентските и родителските организации да подтикват родителите към места, където да преглеждат децата си. Липсата на информация, техника и достатъчно познания е основният проблем. Вторият аспект на тази Национална програма е създаването на Национален обучителен център, където общопрактикуващите лекари, медицинските сестри да бъдат обучавани. Това съществува в ЕС и считам, че трябва да бъде приложено в България.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна