Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евдокия Манева за оттичането на отходни води в резервата "Сребърна": Абсолютно необходима е намесата на МОСВ

Снимка: БГНЕС

Министерството на околната среда и водите не може да няма отношение към това как се изграждат пречиствателните станции, още повече в района на резерват "Сребърна", каза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" бившият министър на околната среда и водите Евдокия Манева. Тя коментира слуховете, че в езерото на резервата се вливат отходните води от близкото село:

Проблемът за пречиствателната станция е, че трябва да се вземат две решения с участието на МОСВ С много усилия парите, които минаваха през държавния бюджет и се отпускаха на общините за екологични инвестиции, вече минават през предприятието за управление на средства по околна среда, които са на директно подчинение на министерството, така че ако трябва някакъв ресурс, то това не може да се случи без МОСВ. Аргументите за това, че МОСВ трябва активно да действа, в този случай са много. Дали обаче решението с тази пречиствателна станция е било правилно, е съществен въпрос. Неслучайно станцията има акт 15, а не акт 16.

Според нея има основание за тревога за компрометиране на резервата: Абсолютно необходима е намесата на МОСВ в случая, както и на неправителствените организации. Много интересно защо неправителствените организации не са организирали акции през всичките години.

До момента данните от постоянния контрол за чистотата на водите в езерото не са дали никакво отклонение от нормите, съобщи заместник-кметът на община Силистра Емил Гойчев и цитира официални документи: Този проблем беше преекспониран. Водите на езерото не са повлияни в отрицателен смисъл от тези води, които се вливат от канализацията и от този нерегламентиран канал.

Експерти от Русенската екоинспекция са проверили състоянието на канализацията и през шахтите. Никъде не е установено оттичане на отпадни води. Констатациите са описани в протокол. По официални данни повече от две трети от имотите в селото са включени в канализацията, но много малка част от тях я използват. Почти всички къщи все още са с външни тоалетни, в селото живеят предимно пенсионери, които нямат средства да инвестират, а има и много необитаеми къщи.


Цялото интервю с Евдокия Манева и репортажа на Маргарита Иванова чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна