Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Филип Куманов: Границата на пубертетното развитие слиза надолу

Пестицидите и изкуствените вещества, които наподобяват някои хормони, влошават оплодителната способност при мъжете, а при бременни жени могат да нарушат ембрионалното и половото развитие на бебето. Това каза проф. д-р Филип Куманов в интервю за предаването "Хоризонт до обед". 

Правих проучвания дали се задълбочава една аномалия, която световни учени свързват с тези преобладавания на естрогените – не останах с впечатление, че в сравнение с миналото тази аномалия, наречена крипторхизъм, е с кой знае колко повишена чистота, което е успокоително, обясни той.

Според него границата на пубертетното развитие слиза надолу:

В сравнение с 1906-1919-а година в края на века имаме едно смъкване на началото на развитието на пубертета. Това не е тенденция само за България. Обяснява се с по-добрия живот, по-доброто хранене, по-доброто обгрижване на децата. По-ранното започване и развитие на пубертета в сравнение с предходни поколения, говори за известно здравно благополучие, защото, когато организмът е увреден или недохранен, или неспокоен, пубертетът или не се развива, или се спира.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна