Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП: Законът за данъчното законодателство предава българските интереси

Румен Гечев
Снимка: БГНЕС

Депутати от "БСП лява България" заявиха, че законът за ратифициране на споразумението между правителствата на България и САЩ за подобряване на данъчното законодателство предава българските интереси. Законът вече беше обсъден от бюджетна комисия. От ГЕРБ обаче коментираха, че процедурата по него все още не е приключила. 

Заместник-председателят на бюджетната комисия и депутат от БСП Румен Гечев обясни, че споразумението е било едностранно, защото само българската страна поемала ангажименти да предостави информация на САЩ:
България е първата страна, където договорът, който се предлага, не е реципрочен. Възниква въпросът, защо се предава националният суверенитет. По никакъв начин не можем да се съгласим България да поема само разходите по осигуряването на информация.
Депутатът от ГЕРБ Диана Йорданова заяви, че проблемът е изкуствен, тъй като в споразумението е имало и секретни клаузи. Затова ново секретно заседание ще се проведе следващата седмица в Народното събрание.
Принципът на реципрочност и нереципрочност са били обсъждани, когато е започнала процедурата по подготовка на съответното споразумение, още по времето на правителството на господин Пламен Орешарски.
Румен Гечев от БСП обаче реагира така:
Аз съм заместник-председател на бюджетната комисия на парламента от най-голямата опозиционна сила. Не съм го видял. Сега са го внасяли в парламента. В коя европейска страна има такова чудо?

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна