Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Огнян Герджиков: Очаквах до Коледа да има вече синдици в КТБ

Снимка: БГНЕС

Очакваше се до Коледа да има вече синдици в КТБ, което не се случи. Това каза пред "Хоризонт" в предаването "12+3“ проф. Огнян Герджиков – юрист и председател на 39-ото Народно събрание.

Оказах се "лош пророк". Може би защото ми се искаше Върховният съд по-бързо да придвижи този въпрос с оглед на големия обществен интерес, но не успях да позная. Нещата все още са висящи пред ВАС. В съдебната система нещата вървят бавно. От тази гледна точка изглежда адекватна позицията на управляващите да се внесе корекция, изменение в Закона за банковата несъстоятелност. Дали това е най-добрият път, който е избран, аз трудно мога да кажа.


Проф. Герджиков смята, че квесторите в КТБ са с "вързани ръце", а идеята е по-бързо да влязат временни синдици в банката:

Производството по несъстоятелност е едно бавно производство в световен мащаб. Това не е производство, което може да приключи за месец, два-три. Много неща трябва да се свършат, за да приключи това производство. Много по-важно е максимално да се съхрани т.нар. "маса на несъстоятелността на банката", или иначе казано, имуществото на банката. Искове да се водят за атакуване на сделки, които са довели до намаляване на масата на несъстоятелността. Това нещо може да го прави един синдик. Идеята е по-бързо да влязат синдици в банката. Квесторите са с "вързани ръце", образно казано. Те са едни кучета, които пазят никой да не пипа вътре, но те не могат да направят нищо положително.

По думите му "стопяването“ на активите в КТБ е пресилено изказване:

Това, че се стопява масата, звучи политически много заангажирано и отговорно, но, струва ми се, стопяване на маса – няма. Поне от информацията, която аз имам. Правят се периодични баланси. От тези баланси някои правят грешни изводи. Не съм категоричен, защото това са неща, които знам от втора ръка. Така че, струва ми се, че е малко пресилено да се казва, че се стопяват активите на банката. Квесторите са достатъчно наясно, че са под лъчите на прожекторите и едва ли биха си позволили да правят нередни неща.


В банката се генерират разходи, без значение дали вътре са квестори, или синдици, заяви още проф. Герджиков: 

Има възнаграждения, има персонал, има поддръжка на сгради, има ток, има вода, има парно, така че такива разходи са неминуеми. Но замисълът е по-бързо да се развият нещата. Един от механизмите е да не се изчаква приключването на съдебната фаза, с оглед на отнемането на лиценза, а още преди това да се е случило, да има едни синдици, които се наричат временни, защото не са назначени по общия ред. И тогава да започнат тези синдици да се грижат за масата на несъстоятелността.

Той прогнозира, че съдът няма да върне лиценза на КТБ. Проф. Герджиков каза още, че от години няма поглед върху списъците със синдиците и квесторите, но това са по презумпция хора с добра професионална подготовка.

По думите му основен проблем е това, че банките сами избират регистрираните одитори, които да ги проверяват, и затова те могат да си избират такива, които да казват, че "всичко е наред". Според него трябва да има повече държавен контрол при избора на професионалните одитори на банките: 

Вярно е, че БНБ определя квесторите, но не знам защо трябва да се хвърля сянка на съмнението върху Централната банка, след като ударът беше върху банковия надзор. Докладите на регистрираните одитори са правени лековато, а Банковият надзор не си е правил труда да направи на свой ред проверка, предоверил се е на тези одитори, които са били удобни за КТБ. Проблемът е, че самата банка си избира одиторите. 

От казуса "КТБ" могат да се извадят и поуки, твърди проф. Герджиков: 

Винаги, когато възниква такъв проблем, се вижда къде има пробойни в законодателството. То се видя една такава пробойна – че твърде дълго време една банка стои в безтегловно състояние, което не бива да се допуска най-вече с оглед на интересите на кредиторите.

Според него има едно добро предложение по случая освен въвеждането на временни синдици в КТБ: 

Оспорването на акта на Централната банка за отнемане на лиценза на банката да не спира производството по несъстоятелност, т.е. да има незабавно действие, нещо, което като правна техника е известно. 

Във вторник, по думите му, трябва да се обсъждат двата варианта от специалистите в тази материя.

Интервюто на Даниела Якова и Силвия Великова с проф. Огнян Герджиков можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна