Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Борислав Тошев: На територията на България досега са падали шест метеорита

Доц. Евгени Семков: Без да имаме открито тяло, не можем да кажем за какво става въпрос в Сопот

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Защо по света знаят за метеорита, паднал в района на село Върба, Белоградчишко, на 8-и май 1874-та година, а у нас той е неизвестен. На територията на България досега са падали шест метеорита и никой от тях не се намира в България, разказа в предаването "Хоризонт до обед" проф. Борислав Тошев.

Съвсем наскоро намерих единственото свидетелство за този метеорит на български език в един вестник. Съобщението е съвсем кратко. Парчета от него се пазят в Лондон и едно голямо парче - в Будапеща, има едно малко късче в Америка и едно във Ватикана. Правен е бил опит да се върне у нас, но е бил несполучлив, защото в Австро-Унгария са поискали твърде висока цена. Химическият състав е изследван в Париж от най-добрите специалисти. Той е от групата на каменните метеорити, в него има сяра, има желязо. Аз имам няколко публикации, това е информация, полезна и за науката, и за широката публика. Ако в Сопот наистина е паднал метеорит, трябва да се намери парче от него. Но навярно това е болид, тяло, което изгаря в атмосферата, без да остави следа. Колекционирането на метеорити е една практика, която е доста разпространена. Навярно парчета от български метеорити се намират и частни колекции.

Доц. Евгени Семков, научен секретар в Института по астрономия, уточни, че болид се нарича явление, то не е тяло. 

Без да имаме открито тяло, не можем да кажем за какво става въпрос в Сопот. Но по разказа на очевидците най-вероятно става дума за метеорит. Възможно е парче да не падне на земята и да изгори в атмосферата. Противоречиви са свидетелствата на хората и мисля, че търсенето ще е трудно. Най-добрите образци се намират в Антрактида. Има специални експедиции за търсене на метеорити.

Чуйте разговорите в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна