Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Буквар на букварите - 200 години в първи клас

БНР Новини

Прав е художникът Сотир Гелев, като казва, че дълбоко в съзнанието на всеки от нас е останал оня първи Буквар, по който сме сричали „ма-ма” и няма начин, когато разгърнете тази книга, да не се уверите, че помните безпогрешно корицата му. „История на букварите“ я нарича Георги Господинов, а Марин Бодаков допълва, че това е най-съкровената история на България. Художниците Свобода Цекова и Антон Стайков не са щадили време и усилия, за да съберат, опишат, изберат какво да съдържа книгата им „Българският буквар. 200 години в първи клас”.
За да представим събраната информация в книга, избрахме комбинирането на исторически подход – хронология, информация, обобщения – със субективен поглед, който да насочи вниманието към различни аспекти на синкретичния жанр на буквара - текстове, илюстрации, оформление, полиграфия...
Това пишат авторите в предговора към тази любопитна, интересна и занимателна книга, побрала наистина огромно количество информация и образи на и от български буквари през годините от времето на Рибния буквар до наши дни. Богатството на визуалния и на текстовия материал е изключително, но най-важна е любовта и вкуса, които двамата художници са проявили и то личи от всяка страница.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна