Какво се случва

от понеделник до четвъртък
от 17.00 до 18.00 часа


"Какво се случва" е предаване за култура, коментар и анализ. То търси и дискутира причините за културните факти, появата на съвременните явления и тяхното значение. Културата, разбирана не само като набор от жанрове, а в по-широк аспект – култура на общуване, култура на недоволството, култура на говоренето, културата като игра, културата като убежище и др. Предаването търси поглед към съвременните форми на взаимодействие на изкуството с публиките и проблемите на обществото.

Екип на предаването: Мариана Ганчева, Милена Лекова, Надежда Атанасова, Таня Димова, Яна Пункина.

Публикации

Калин Николов, Явор Гърдев, Василена Винченцо-Коломоец, Васил Дуев-Тайг и Никола Тороманов

Явор Гърдев и интерпретациите на Шекспир

Малък си, колкото да се побереш в скута на майка си, а си цял един свят. Растеш с любопитство, недосегаем си, какъвто занапред никога няма да бъдеш. Безкрайно зависим от по-големите, но още дори не разбираш какво означава това. Малък си, но си може би..

публикувано на 28.02.24 в 17:15

"Да питаме Сирака" гостува на Българския културен институт в Братислава

За първи път екипът на предаването "Какво се случва" прескача границите на България и задава вечния си въпрос от Братислава. Програмата за култура на Българското национално радио "Христо Ботев" гостува на българската общност в словашката столица , за да..

публикувано на 23.02.24 в 14:40

We See Ukraine и късчетата надежда

We See Ukraine, проектът, който представя артистичната реакция на шестима съвременни артисти на войната в Украйна, достигна своята финална фаза. След уъркшопи, срещи, обучения и две изложби – в Пловдив и в Загреб, творбите на украинците Олга Филончук,..

публикувано на 22.02.24 в 18:05

Нарцистична ли е съвременната култура

"Ти ще живееш, докато не познаеш себе си", казва слепият прорицател Тирезий на юношата Нарцис според мита, чийто край всички знаем. И днес тъкмо да станем цветя от самолюбие, но дори и това не можем. Кривите огледала, в които се оглеждаме, са..

публикувано на 21.02.24 в 10:05

Добрата комуникация е убеждението

"Ако човекът е готин, естествено манипулира, това си е част от комуникацията, но го прави по един сравнително съвестен и приятен начин. Тогава говорим за убеждаваща комуникация, това е американски термин. Истина, казана по добър начин, е най-доброто..

публикувано на 21.02.24 в 09:05

Да летиш с Алцек Мишев

"Да летиш с плавници" като едноименното произведение на Алцек Мишев, описващо опита му на невъзвращенец е името и на документалния филм, който режисьорката Мария Аверина създава за художника. В рамките на филмовия фестивал "Мастер ъф арт" "Да..

публикувано на 16.02.24 в 12:13

Даниел Цочев на 60

На 26 януари актьорът Даниел Цочев отбеляза своя 60-годишен юбилей. Той е театрален, филмов, телевизионен, озвучаващ актьор и певец. През 1988 г. Даниел завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на професор..

публикувано на 15.02.24 в 17:46

Може ли изкуството да ни излекува от дигиталното пристрастяване?

Университетският театър на Нов български университет се заема със сериозната тема за дигиталното пристрастяване в мултижанровия спектакъл "Отвъд мрежата". "Разглеждаме дигиталните зависимости и смятаме, че изкуството може да противодейства – казва..

публикувано на 15.02.24 в 09:10

За паметта и ценността на архитектурата от близкото минало

Вторият том от поредицата "Метаморфози" – "Архитектурни образи. България през втората половина на 20 век" разгръща в ретроспектива темата за архитектурата от близкото ни минало. "Архитектурата неизбежно се преустройства, но е изключително важно да..

публикувано на 06.02.24 в 18:04

Колелото на времето и къде сме ние в него

Какво се случва с времето? Това в нас и това извън нас. Какво е времето изобщо – най-ценният ресурс, с който разполагаме; нещо, еднакво за всички, но ничие? То е пясъкът, който ни се изплъзва между пръстите, водата, която отмива и си тръгва, въздухът,..

публикувано на 05.02.24 в 16:20