Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славчо Велков: Да бъдем внимателни при лансиране на версии за взрива в Иганово

Снимка: БГНЕС

Експертът по сигурност и антитероризъм Славчо Велков заяви, че е склонен да направи връзка между последния взрив в Иганово и предишните в оръжейни складове и заводи по отношение неглижиране на сигурността и компетентността.

Трябва да бъдем изключително внимателни, когато лансираме различни версии в публичното пространство, особено за чужда намеса, за терористична проява и какви ли не други, тъй като това, на практика, представлява дърпане на дявола за опашката. Трябва да имаме предвид, че това са специални производства, при специални условия за съхранение... строги правила.

Според Славчо Велков боеприпасите, произвеждани у нас, не се използват от ислямските терористи.

Не бива да отхвърляме версията, че ако определена терористична организация с възможности разбере, че срещу нея се действа с оръжие наше производство, може да насочи усилията си да причини вреда на нашата държава, но това не е доказано до този момент! Според мене, най-важното е стриктното изпълнение на правилата, тъй като става въпрос за производство и съхранение на неща, които сеят смърт! В България периодично се взривяват подобни обекти, значи нещо не е наред в контрола върху тези обекти и дейността в тях. Там трябва да се търси разковничето – в превенцията!

Цялото интервю на Диана Янкулова със Славчо Велков можете да чуете в звуковия файл. По темата чуйте и репортажа на кореспондента на БНР в Пловдив Кремена Данева с местни хора от Иганово.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна