Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: До края на годината ще бъдат затворени всички домове за деца с увреждания

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

10 млн. лева по ОП "Регионално развитие“ са инвестирани в изграждането на защитени жилища за деца, настанени в институции в София. Кметът Йорданка Фандъкова и министри от кабинета "Борисов“ прерязаха лентата на едно от жилищата в район "Надежда“. През месец май там ще бъдат настанени и деца с увреждания.


Извеждането на децата от институциите започна преди 5 години, посочи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова:

105 млн. лева по ОП "Регионално развитие“ са инвестирани в изграждането на 132 центъра от смесен тип и 26 защитени жилища. На територията на цялата страна децата с увреждания ще получат по-добра грижа в такъв тип центрове, където живеят по-малък брой деца с много повече грижа за тях, в по-близка до семейната среда. Така те ще бъдат социализирани наравно с останалите деца от кварталите на градовете, в които са разположени тези центрове.

Този проект е най-мащабният в цялата страна, заяви още Павлова:

Той е на сума от почти 10 млн. и включва 16 сгради, от които 13 са от такъв тип центрове, а 3 са жилища. През тази година очакваме да се довършат и останалите 42 центъра.

До края на годината ще бъдат затворени всички домове за деца с увреждания, посочи вицепремиерът и и министър труда и социалната политика Ивайло Калфин:

Около 100 са центровете и продължават да се откриват нови. До края на годината ще бъдат 150. За да продължим с деинституционализацията на децата и по-нататък, това означава до края на 2015 година всички деца да са настанени в центрове от семеен тип или в приемни семейства. След това ще продължим с домовете за деца, лишени от родителски грижи.

Столичната община е първата община, която е започнала закриването на домовете от стар тип. Засега са закрити 3, съобщи кметът Йорданка Фандъкова:

С построяването на центрове за настаняване от семеен тип, ще успеем да закрием и останалите 4 центъра.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна