Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За да не ни е страх

Андрей Захариев
Снимка: Радио Пловдив

„Метрополитен“ е завършващият текст-писмо, което авторът, известният журналист Андрей Захариев е написал до своя син. Той дава и заглавието на книгата с есета, които друг известен писател Недялко Славов е подбрал от многобройните колонки на Андрей в Портал „Култура“. Писани всяка седмица, те са моментна картина на нашия обществен, социален, политически, но и личен живот.
Тъкмо в осмислената лична гледна точка е успехът на тези есета. Светът може да е всякакъв, казват ни те, но има ли го ядрото в нас, страшно няма, както синът успокоява бащата в споменатото писмо на финала на книгата.
А за Андрей Захариев, а и за доста българи впрочем (нека не сме песимисти) в центъра на това ядро е вярата. Богатата култура и остротата на погледа към актуалното, откритостта и откровеността на есетата му приобщават читателя с лекота, но без да го поучават как да мисли, без да го хокат или да му създават фалшиви блянове. Затова читателят е привлечен от тази спонтанна и малко тъжна книга със „сезонни“ размисли...
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна