Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Вестниците следят последните перипетии около съдебната реформа.

„Кабинетът ще бори корупцията на принципа „проба - грешка“, пише "Сега". Вестникът цитира изявление на вицепремиера Меглена Кунева във връзка с „предстоящото сливане на неработещия "Боркор" с Комисията за конфликт на интереси, станала символ на политическата бухалка, и няколко дирекции от Сметната палата.“ „Когато установим, че комисията не работи, разпускаме я и правим нова“, заяви Кунева в телевизионно интервю. „Според вицепремиера новата структура ще заработи едва в края на годината. Премиерът обаче обеща до 3-4 месеца да изпреварим Румъния“, допълва вестникът.

„Бойко нареди: Съдебният закон в парламента до Великден“, пише "Стандарт" в заглавие по темата.

„Радан Кънев се присмя на експресните промени в Закона за съдебната власт, внесени от ГЕРБ в четвъртък“, пише "Преса" и цитира реформатора да казва на депутатите от най-голямата фракция, че бламират собствения си премиер, а не правосъдния министър Христо Иванов, който изготвя собствен проект на реформата.

Според "Дума" ГЕРБ вкарва „още хаос в борбата с корупцията“. „Не е ясно остава ли Христо Иванов министър. Бойко Борисов се изказа опосредствено, чрез Фейсбук, че имал пълната му подкрепа, но въпреки това парламентарната група на ГЕРБ вчера пробута промени в Гражданския процесуален кодекс, срещу които Иванов се обяви категорично“, отбелязва вестникът.

„Обвинител №1 ще атакува сделки, опасни за държавата. 119 народни избраници дадоха зелена светлина на промените в ГПК“, пояснява "Монитор".

„Поредната порция „извънредни“ законодателни решения, обяснени с казуса КТБ, се засилиха по бързата законодателна писта тази седмица“, коментира "Капитал" и продължава: „Досущ като модела на димитровската конституция от 1947 година прокуратурата ще бъде въоръжена с правомощия да встъпва в гражданския процес, за да брани националния интерес. Ако тогава това е ставало предимно за да защитава политиката на партията по отношение на ТКЗС-тата, днес ще се закриля интересът на банките“, твърди вестникът.

Българите са забогатели с над 9 милиарда лева за последните две години, пише "Сега" на първата си страница, цитирайки доклад на „Индъстри Уоч“.

„Българи вземат Билла“, пише във водещото си заглавие "Стандарт". Германската компания, която притежава веригата от магазини, е пред продажба на обектите си у нас. Сериозните кандидат-купувачи са двама и се очаква сделката да бъде финализирана до два месеца, допълва вестникът.

"24 часа" пише за „тиха Балканска война“ между български, гръцки и турски курорти, които свалят цените, за да привлекат туристи от България. Борбата е за над 130 милиона лева - сумата, която българите ще изхарчат за почивките по Великден и в началото на май.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна