Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнес и образование – срещата възможна!

Най-важният капитал са хората! Човешкият ресурс. Без тях машините са само купчина желязо! – думи изречени от Васил Велев, председател  на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), с които всички ние бързаме да се съгласим. Като добре знаем, че именно човешкият ресурс, не само високо технологичният, у нас не достига. И, ако липсата на инженери и Ай Ти специалисти не е новина, изненадваща е информацията, че нито едно училище у нас не подготвя асансьорни техници! Това научихме от Даниела Симидчиева, директор на дирекция „Професионално образование и обучение“ в Българската стопанска камара.
Как се случи така, че държавата с най-много университети на глава от населението, е на първо място по липса на кадри в Европа?!
Всъщност, Дания ни изпревари по брой на висши училища. Но там специалистите си намират работа и не бягат в чужбина. Защо? Какво е по-различното в системата на комуникация между бизнес и образование? Какво трябва да направим ние, изграждайки собствена такава, а не копирайки сляпо чуждите? Кои са въпросите, по които фирмите у нас и Министерство на образованието и науката (МОН) не могат да достигнат консенсус? И какво трябва да направят родителите, за да не отглеждат едни бъдещи безработни? Отговор на тези въпроси ще намерите в разговора с Даниела Симидчиева от Българската стопанска камара.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна