Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативи за младежка заетост

Снимка: europarl.europa.eu

Резултатите от програмата "Алианс за младежта" на една голяма компания, позната и на българския пазар, в подкрепа на младежите, които търсят професионална реализация, ще бъдат представени пред институциите. По думите на Биляна Георгиева, мениджър "Човешки ресурси", досега са наети 194 млади хора до 30 години, на които е представена възможност за стаж или работа. От тях над 55 процента продължават да бъдат част от нашия екип. Ние решихме, че това не е достатъчно и че инициативата трябва да се разшири и с други наши партньори. Така през септември миналата година обявихме началото "Алианс за младежта", който обединява усилията на около 30 български компании. За последните 6 месеца около 1400 младежи са получили възможности за работа или стаж. Директното наемане на млади хора е една от посоките, в които работим. Другата е да организираме различни събития и обучения, чиято цел е да повишат готовността за работа на младите хора. Стажовете са платени, уточни Георгиева.

Елка Димитрова, директор на Дирекция "Политика на пазара на труда и трудова мобилност" в социалното министерство, разказа за европейската инициатива "Гаранция за младежта".

В нейните рамки и България има много задачи. Най-важното е до 4 месеца на всеки младеж, който е без работа или не се обучава, да му се осигури работа или връщането му в системата на образованието. България има право на около 350 милиона лева, които средства ние имаме възможност да използваме до 2020 година.

Чуйте разговорите от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени