Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Труд помества коментар до информацията за ареста на собственика на фирмата "Дигинг“, „пратил жертвите да къртят“ срутилия се по-късно хотел "Вероника“. "Този господин може да е напълно спокоен. Доказателството е в близката ни история. За 15 години под 18 рухнали сгради у нас са намерили смъртта си 7 души, а 18 са осакатени. В делата срещу собственици и строители 9 души са оправдани, 3-ма са осъдени условно, 2-ма - глобени, а 4-ма - с висящи обвинения. Нито един досега не е в затвора за превенция и превъзпитание“, подчертава изданието.

Работниците са били пратени да къртят сградата срещу обещание за надница от 5 лева на час. Никой не проверява квалификацията на ръководителите на строежи, пише Монитор.

"Здравни вноски ще са дължими за 5 години назад“, съобщава вестник Сега, цитирайки предложения на Реформаторския блок за промени в Закона за здравното осигуряване. "Депутатите коригират недомислената идея на министър Петър Москов - връщането на неосигурените в здравната система да става само срещу плащане на всички дължими вноски от 2000-ната година насам“, пояснява изданието. "Сред промените, внесени от депутати от управляващата коалиция, няма текст, който да позволи на държавата да осигурява трайно безработните без право на социално подпомагане“, отбелязва вестникът и припомня минали уверения на Москов. "Реформаторите обаче предлагат държавата да спре да осигурява държавните служители и чиновниците, които получават повече от две минимални работни заплати“, сочи Сега.

"Отлагат с година по-високите осигуровки“ за пенсии и безработица, съобщава Стандарт, цитирайки най-новия проект на социалния министър Ивайло Калфин. "Постепенното повишение с 4,5% няма да започне още от 2016, а от 2017 година“, пише изданието. В проекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване се предвижда и въвеждане на пенсионна възраст за военни и полицаи. Тя трябва да бъде 53 години, докато при настоящите изисквания за стаж някои служители се пенсионират още на 45.

Капитал коментира съдържанието на обвинителния акт срещу бившия заместник-председател на ДПС Христо Бисеров. "Изненадващо Бисеров не е предаден на съд за "изпирането“ на близо 800 хил. лева, каквато беше първоначалната заявка, а за съвсем други престъпления - укриване на данъчни задължения в размер на 25 хил. лева“, недеклариране по валутния закон и "затаяване на истина в писмена декларация пред Сметната палата“, сочи вестникът.

Водещата новина на Преса е, че Министерството на образованието се кани да спре „фабриката за професори на кило“ като въведе общи критерии чрез промени в Закона за академичния състав. "Отсега нататък, за да се хабилитират, учените трябва да покрият определени критерии като брой издадени авторски монографии, научни статии и други публикации“, обяснява вестникът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени