Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Бойко Пенков: Няма да има лимит за ражданията

Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков поясни, че Министерството на здравеопазването прави всичко възможно да удовлетвори нуждите от ремонт и подмяна на апаратурата в болниците, за които носи отговорност. 

Ресурсът, който се заделя от държавата като инвестиционен ресурс, е в рамките на 15-16 милиона лева всяка година. Това, което ние извършваме, със заповед на министъра на здравеопазването има една постоянна комисия от хора експерти. Пращат се писма до всички болници, в които имат държавно участие, които представят пред нас проекти за инвестиционните си намерения или актуализират стари проекти. Тази комисия ги разглежда, приоритизира ги и ги представя пред ръководството на министерството за утвърждаване във връзка с новите приоритети, които министерството си е поставило. В рамките на годината тези средства се превеждат, с договори, на лечебните заведения, за да може да се проведат обществените поръчки за СМР или за апаратура. През 2012 година са отпуснати целеви средства на 50 лечебни заведения за 93 обекта, 2013-а - на 20 лечебни заведения за 32 обекта и миналата година - за 36 лечебни заведения за 60 обекта. 

Заместник-министър Пенков подчерта, че с европейски средства от Оперативната програма "Региони в растеж" е купена болнична апаратура. Има 80 милиона евро, които ще се разпределят за спешните отделения. 

Почти е изготвена карта за инвестиции в спешни приемни отделения, с тяхното категоризиране във връзка с нуждите за реакции. 

По отношение ултиматума на БЛС за разблокиране на оперативния резерв на НЗОК заместник-министърът отговори, че се търсят начини за решение на проблемите. 

Немислимо е да има лимит за ражданията. Няма да се взима от заплатите на лекарите. Някакъв дисбаланс се е получил в началото, ще бъдат преразпределени средства. /.../ Резервът ще бъде разблокиран така или иначе, сметката е приходно-разходна, това, което идва от хората, ще отиде за хората, това е въпрос на технология. 

Цялото интервю на Гергана Хрисчева и Снежана Иванова с д-р Бойко Пенков можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна