Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът обяви КТБ в несъстоятелност

Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) обяви фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) и определи за начална дата на неплатежоспособността ѝ 6-и ноември.  

Макар че решението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд, то влиза незабавно в сила. Право на жалба и протест имат БНБ, прокуратурата и квесторите, които обаче едва ли ще се възползват от него. Датата 6-и ноември всъщност е датата, на която беше отнет лицензът на КТБ.

Съгласно решението на съдия Иво Дачев за нищожно ще се счита всяко изпълнение на парично задължение, независимо от начина на изпълнението, т.е. не само чрез прихващане, извършено след 6-и ноември 2014-а година. Същото важи за безвъзмездните сделки с право или вещ от масата на несъстоятелността, сключени след тази дата, както и възмездните сделки с право или вещ от масата на несъстоятелността, при които даденото значително надхвърля по стойност полученото.

За нищожни спрямо кредиторите се приемат и всеки залог, ипотека или друго обезпечение върху право или вещ от масата на несъстоятелността, учредени след 6-и ноември 2014-а година.

В мотивите си съдия Иво Дачев обяснява, че не се е спрял на другите две възможни дати за начало на неплатежоспособността - 20-и юни 2014-а година, когато КТБ беше поставена под особен надзор, и 30-и септември 2014-а година, когато беше констатирано, че капиталът на банката е отрицателна величина, защото до 6-и ноември БНБ е разполагала с достатъчно инструменти, при използването на които КТБ, дори да е изпаднала временно в неплатежоспосбност, е можела да бъде оздравена.

И обратно, самият факт на отнемането на лиценза сам по себе си сочи, че това състояние е станало трайно и необратимо, аргументира решението си съдията от Софийския градски съд.

Последиците от днешното решение на съдия Иво Дачев са, че дейността на КТБ и правомощията на органите ѝ са прекратени и те са лишени от правото да се разпореждат с имуществото, включено в масата на несъстоятелността.

Съдът е разпоредил решението му още днес да бъде изпратено на БНБ, КТБ и Фонда за гарантиране на влоговете. След като го получи, Фондът вече може да назначи постоянен синдик на обявената в несъстоятелност КТБ.

От днес започва да тече и двумесечен срок, в който кредиторите на банката могат да подават искания вземанията им да бъдат признати от синдиците. След изтичането на този срок синдиците имат 14 дни, в които да изготвят три списъка - в първия трябва да бъдат посочени кредиторите с приети вземания, във втория - кредиторите с неприети вземания, а в третия - служебно приетите вземания.

След това започва да тече нов 14-дневен срок, в който недоволните кредитори могат да подават възражения.

Кредитори, които са изтървали двумесечния срок за предявяване на вземанията им, могат да го направят с установителен иск в едногодишен срок от решението за откриване на производството по несъстоятелност. 

Преди време юристи изчислиха, че при спазване на тези срокове до осребряване на масата на несъстоятелността на КТБ ще се стигне най-рано след година и два месеца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна