Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: Ще положим усилия да бъдат оспорени в съда незаконосъобразните сделки в КТБ

Владислав Горанов
Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че държавата ще атакува всички сделки, за които се прецени, че увреждат масата на несъстоятелността на КТБ.

Временните синдици в КТБ, а впоследствие и постоянните, ще подложат на оспорване всички сделки, които увреждат масата на несъстоятелността или привилегироват някои кредитори за сметка на други. Министър Горанов беше категоричен, че това ще се случи и с цесията на министъра на културата Вежди Рашидов.

Искам да ви уверя, че цесията на господин Рашидов е законна, но ако в резултат на нея се нарушава предимството и Вежди Рашидов се явява привилегирован кредитор на КТБ, ние ще положим всички усилия и ще ви поканим след няколко дни в КТБ. Това ще бъде една от първите атакувани пред българския съд сделки и гарантираме, че ще положим абсолютно всички усилия и абсолютно всички сделки, които по един или друг начин, пряко или косвено, увреждат имуществото на КТБ в несъстоятелност или привилегироват един кредитор пред друг, да бъдат оспорени пред българския съд, заяви финансовият министър.

Според Горанов процедурите ще са сложни, но всички кредитори, включително и най-големият - Фондът за гарантиране на влоговете, ще бъдат равнопоставени и еднакво удовлетворени.

Министърът коментира, че не гледа положително на евентуални законови промени, които да го овластят да разваля сделки:

Лично моето мнение е, че намесата по такъв начин на орган на изпълнителната власт в частния оборот е от една страна небалансирано, от друга страна - практически трудно реализируемо особено когато говорим за търговски сделки, които не са с юрисдикцията на територията на Република България.

Запитан дали знае за скрития доклад на ДАНС от 2013-а, където има предупреждение за опасност за финансовата стабилност, Горанов отговори:

Не бях запознат, не съм запознат, не знам какво има в този доклад.

Министърът съобщи още, че спрямо кмета на Пазарджик е образувана проверка от НАП заради изнесени в медиите съмнения, подплатени със снимков материал, че имотното му състояние не отговаря на доходите му.

Нулева толерантност към опита да бъдат отклонявани или нарушаван държавният интерес чрез злоупотреби с публични средства, било то чрез отклоняване плащането на данъци, или чрез неефективно разходване на целеви разходи, заяви финансовият министър.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна