Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлозар Кирилов: 37 са убитите на всеки 100 хиляди жители на Балтимор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Балтимор е от най-опасните градове в САЩ. Той е на 13-о място по брой на убийствата в американски градове. Средното ниво на убийства в САЩ е пет убийства на всеки 100 хил. души. В Балтимор тази бройка достигна до 37 убити на всеки 100 хиляди души, каза преподавателят по социология във Факултета по журналистика в СУ "Св. Климент Охридски" доц. д-р Светлозар Кирилов в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Според статистиката шансът на чернокожия мъж да попадне в затвора е седем пъти по-голям от шанса на белия американец, обясни той:

Според някои преценки на антрополози в областта на Мериленд, някъде около половината от младите мъже в Балтимор и Вашингтон са или в затвора, или в ареста, или са на пробация, или са с условна присъда, или са издирвани от полицията.

Част от белите американци си дават сметка за по-голямата изолираност на чернокожите и са солидарни с тях. Видяхме фотографии на бели учители, които преподават в училища в гетата, и протестират, изтъквайки, че животът на чернокожите също има значение, коментира той по повод на съпричастността на бялото население в САЩ към положението на чернокожите в гетата.

Шансът да си беден е по-голям, ако си черен. От там се получава, че гневът от протестите хем е социален, хем е расов, каза още доц. д-р Кирилов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна