Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен фестивал на занаятите се открива в Орешак

В Националното изложение на художествените занаяти и изкуства в троянското село Орешак започва традиционният Международен фестивал на занаятите и изкуствата. Тази година ще участват творци от 14 държави от Европа и Азия. 

Изложението се провежда за пръв път през 1985 г., като от две години е  възстановено участието на делегации от чужбина, а сега за пръв път се организира като фестивал. Над 50 майстори от държави от три континента ще разкрият чрез своите творби многообразието на културното наследство.

Гостите на националното изложение ще се  докоснат не само до традициите и атмосферата на миналото, но и до ценностите и особеностите в съвременния бит на различни народи. Посетителите ще могат да се насладят на  песните, танците, кухнята, занаятите и изящните и приложни изкуства на страните участнички.

В парка на  изложението са изградени ателиета, където майстори на характерните за троянския край занаяти ще демонстрират своите умения. Посетителите ще имат възможност не само да купят предмети и сувенири, но и сами да опипат да ги изработят. 

Събитието ще бъде открито в 18.00 ч. с аудио-визуалния спектакъл "Музикален звездопад". Фестивалът ще продължи до 3 май. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени