Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Франция Денят на труда е белязан от нарастващо безразличие и разделения между синдикалните организации

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция Денят на труда е отбелязван с традиционните демонстрации в Париж и провинцията, белязани от нарастващо безразличие и разделения между синдикалните организации. На този фон взима връх митингът на крайнодесния Национален фронт.

Разделението бележи първомайския празник във Франция. Четири синдиката призоваха традиционното шествие за Деня на труда да се обедини под знака на протеста срещу политиката на ограничения. Демонстрацията ще започне следобед от Площада на Републиката в Париж, но единството остава само на думи. Два от основните френски синдикати се отцепиха в отделни митинги.

Синдикалното единство е все по-трудно постижимо през последните години, а видът на профсъюзите изглежда все по-архаичен на французите, както сочат последните проучвания (Опиниън Уей). Повече от половината от запитаните смятат синдикатите за безполезни.

В контраст с това набиращият скорост крайнодесен Национален фронт поглъща общественото внимание на традиционния си първомайски митинг. Партията обаче се явява разделена заради конфликта в ръководещата я фамилия. Докато лидерката Марин льо Пен се готви да държи реч в центъра на Париж, нейният баща и основател на движението  Жан-Мари льо Пен провокативно е избрал друг маршрут, след като беше предложен за изключване заради поредните си скандални изявения относно нацисткия режим.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна