Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„Брюксел ни отпуска още две години да усвоим старите еврофондове“, съобщава 24 ЧАСА. Европейската комисия работи в тясно сътрудничество с правителствата на България и още седем държави-членки, „за да им помогнем да извлекат максимума от оставащите им европейски фондове за периода 2007-2013 година“, заяви комисарят по регионалната политика Корина Крецу. Усвояването може да продължи през 2016 година, а през март 2017-а държавите-членки трябва да представят окончателен доклад за усвоените средства.
Няколко издания поместват на Гергьовден материали за състоянието на армията ни. „Велик беше нашият войник. За 25 години армията ни се превърна от страшилище в посмешище“, констатира СТАНДАРТ. „Армията ни пред пенсия?“, пита ПРЕСА и добавя: „На България не достигат дори войници.“
„И Бъчварова бламира Калфин за пенсионната реформа“, съобщава ДУМА. „След като миналата седмица министърът на отбраната Николай Ненчев се обяви против промените, предлагани от министерството на труда и социалната политика, вчера и вътрешният министър застана зад исканията на синдиката в МВР. Предложението на социалния министър Ивайло Калфин е възрастта за пенсиониране на военни и полицаи да нарасне до 55 години. Служителите от силовите ведомства настояват пенсионната възраст да е 50 години, пояснява ДУМА.
За отпускането на инвалидни пенсии ще има „двойно сито“, съобщава ТРУД. Трудоспособността ще бъде освидетелствана с експертизи от две комисии - медицинска и социална. Такива нормативни промени е подготвил министърът на здравеопазването, а колегите му от финансовото и социалното ведомство са ги одобрили.
МОНИТОР продължава темата за условията за труд на акушерките, която стана актуална след побоя над новородено в болница „Софиямед“. „Медицински одит доказа: Емилия Ковачева давала 24-часови дежурства, картонът на пребитото бебе непопълнен“, отбелязва вестникът. Ресорният министър е разпоредил допълнителна проверка, след която парите, отпускани от Националната здравно-осигурителна каса за болницата, може да намалеят.
Между четиристотин и петстотин акушерки заминават годишно в чужбина, за да търсят по-добра реализация, научаваме още същата публикация. 90 на сто от тези, които остават у нас, се трудят на по две места и често им се налага да карат дълги смени.
„Храните в хипермаркетите ще поскъпнат заради промени в закона за конкуренцията“, предупреждава вестник СЕГА. „Повишение с около 3 до 5 процента ще има само заради отпадане на такса „логистика“, обяснява изданието на първата си страница, цитирайки изпълнителния директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев.
„Застрахователи изплатиха близо 100 милиона лева за откраднати коли“ през миналата година, отбелязва ПРЕСА. През 2014 полицията е регистрирала 3 625 посегателства - с 1,75 процента повече от предходната година. „Краде се всичко - старото се разфасова и се продава в автокъщи и сервизи, а новите автомобили се изнасят зад граница“, пише вестникът.
Малко издания тази сутрин отделят внимание на делото срещу Христо Бисеров, което бе върнато вчера на прокуратурата заради нарушения в обвинителния акт. Делото срещу бившия заместник-председател на парламента и ДПС „претърпя първи си провал още преди да е започнало“, отбелязва вестник СЕГА. Прокуратурата прати Бисеров на съд след година и половина разследване. Въпреки че при гръмването на скандала за банковите му сметки през 2013 година най-сериозното обвинение бе за пране на пари, то отсъстваше от обвинителния акт, припомня ПРЕСА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени