Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„Министерството на финансите подготви нов закон за банково здраве“, съобщава ТРУД. Българска народна банка ще може да назначава временни управители на търговска банка, която има ликвидни проблеми или е заплашена от такива в близко бъдеще. Временните управители ще бъдат назначавани за една година, но този срок може да бъде увеличаван. В законопроекта се въвежда и възможност държавата да се намеси в оздравяването на закъсала банка, като увеличи принудително капитала й, като я придобие временно и като й потърси нов купувач, след като я преструктурира. Срокът на специалния надзор на банките - последният опит да избегнат фалита, се съкращава от шест месеца на един месец.
„Чуждестранна компания скоро ще тръгне по следите на изчезналите милиарди от КТБ“, обещава ПРЕСА. „Синдиците на банката вече преглеждат и анализират получените оферти от лица с международен опит в разследването на банковата несъстоятелност. Финансовите детективи ще търсят близо 5 милиарда лева кредити, отпуснати от КТБ преди затварянето й през юни миналата година. От тях 4 милиарда се оценяват като трудно събираеми“.
24 ЧАСА съобщава за готвени промени в закона за личните документи, с които „председателят на ДАНС ще може да забрани пътувания зад граница“, ако „прецени, че конкретен човек  застрашава сигурността и интересите на България или пък би могъл да се включи в подготвителен лагер на терористи“. Тези промени са били предложени от вицепремиера Румяна Бъчварова, допълва вестникът и припомня, че „досега забрана за напускане на страната се издаваше от МВР“, а „единственото основание, по което можеше да стане това, бе, ако пътуването директно застрашаваше националната сигурност“.
„Бойко подкрепи Калфин за полицейските пенсии“, съобщава СТАНДАРТ. „Подкрепяме позицията на вицепремиера Калфин, тъй като цялостната пенсионна реформа , която предлага, е дори мека за реалното състояние и демографската криза в България“, каза Бойко Борисов, цитиран от вестника. „Преди дни стана ясно, че вицетата Румяна Бъчварова и Ивайло Калфин са на различни мнения за пенсионирането на униформените. Калфин настоява от догодина да се въведе пенсионна възраст за полицаи и военни и тя да е 50 години и 8 месеца, след което да нараства всяка година с два месеца, докато достигне 55 години. Бъчварова обаче подкрепи искането на полицейските синдикати тази възраст да е 50 години и да не нараства“, припомня СТАНДАРТ.
„Симеон Сакскобургготски призова Светия синод свещениците да не го наричат „цар“ при богослужения“, пише ПРЕСА във водещата си публикация. Бившият премиер е изпратил писмо до патриарх Неофит заради „острите обществени реакции“, отбелязва изданието. Синодът ще разгледа молбата на Сакскобургготски на 3 юни. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени