Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радмила Шекиринска: Ставащото в Македония я тласка към нежелано развитие на ситуацията

Снимка: БГНЕС

Сериозно сме загрижени от това, което се случва в Република Македония. Загрижени сме сериозно от ставащото в Куманово и въоръжените действия там. Ставащото я тласка към нежелано развитие на ситуацията в страната и на създаване на проблеми в областта на сигурността. Призовахме гражданите на Македония да не се поддават на провокации и да не влизат в сценарии на конфликти и дестабилизация на страната ни. Това казва в специално интервю за предаването "Неделя 150" Радмила Шекиринска, заместник-председател на Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ).


Призовахме македонския премиер Никола Груевски публично да обясни кой и защо дестабилизира Македония, също така поискахме да разберем дали и кои криминални групи от някои съседни държави влизат на територията на страната ни и с каква цел става това, обясни тя.

Според Радмила Шекиринска  между ставащото в момента и кризата от 2001-ва година не е правилно да се прави паралел: Ако някой смята, че гражданска война може да запази властта му като неотговорен политик, трябва да  си тръгне час по-скоро от нея. Македония има нужда от правителство, което ще защитава правата на гражданите. Искаме преходно правителство, което да организира справедливи парламентарни избори  в Македония и да намали напрежението в страната. На Македония й е необходим мирен и договорен политически преход, а досегашната власт в Скопие трябва да понесе отговорността си за подслушването на 20 000 души, злоупотребата, корупцията и кражбата на изборната воля на гражданите ни. Управляващите в Скопие са директно свързани с фалшифицирането на изборите и кадруването в съдебната власт в Македония. Станалото не може да се размине без да бъде потърсена отговорност за действията на досегашните управляващи от ВМРО-ДПМНЕ. Желаем в Македония да се създаде преходно правителство. Началото на кризата и демокрацията в Македония започна с ограничаването на свободата на медиите, когато управляващите започнаха да ги купуват, корумпират и да ги затварят. 

Полицията в Македония не е направила професионално разследване на смъртта през 2013-а година на Никола Младенов, известен журналист и дългогодишен критик на управлението на Никола Груевски,  каза още тя: Убийството на младото момче от лятото на 2011-а година показа, според изнесените аудиозаписи, че управляващите в Македония са се опитали да прикрият истинските извършители на това престъпление и са искали да го покажат като нещастен случай, в който няма елемент на насилие. Правителството на Груевски носи отговорност за прикриването на убиеца на момчето, така и на съучастниците му, които са били от личната охрана на македонския премиер. Записите показаха как управляващите освен да прикрият престъплението са се интересували и от това как медиите в Македония следят случая и дали това няма да попречи на плана им за шумния арест на известния политик от кабинета на бившия премиер Любчо Георгиевски - Любе Бошковски. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна