Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо една четвърт от младите хора у нас не желаят да работят, да учат и да се квалифицират

Всеки пети млад човек у нас нито работи, нито учи

Трудови медиатори ще насърчават младежи да работят

| обновено на 19.05.15 в 12:22
Снимка: БГНЕС
Близо една четвърт от младите хора у нас не желаят да работят, да учат и да се квалифицират. По този тревожен показател България се нарежда на първо място сред страните - членки на Европейския съюз.

На конференция, посветена на неактивните млади, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин посочи, че трудови медиатори ще насърчават младежката заетост в икономически слабите региони с висока безработица.

Всеки пети млад човек на възраст между 15 и 24 години нито работи, нито учи. Младежите са демотивирани от ниското заплащане или ограничени от липсата на опит, квалификация и образование. Разликата между най-добре платения и най-ниско платения труд е близо седем пъти, сочи още статистиката.

Къде се корени проблемът, който ни отрежда незавидното място в Европа, и кои са най-рисковите групи - това коментира вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин:

Най-рискови са младите хора, които отпадат от училище, младите хора, които живеят в семейства, в които има насилие, които не са в среда, в която те биха искали да живеят и да продължат. Младите хора от села и малки градове, които нямат достатъчно образование, нямат опит.

Министерството на труда и социалната политика вече работи по мерки, които да връщат младежите в училище или да ги квалифицира и приобщава към пазара на труда. Повече от 30 трудови медиатори вече са наети да мотивират младите, а ако мярката докаже ефекта си, до есента ще бъдат наети още 100.

Освен това младите безработни ще се насочват към туризма и селското стопанство у нас, въпреки че трудно ще ги задържим, когато за същия труд в чужбина плащат в пъти повече, посочи Калфин.

Сред младите неактивни 5% са висшисти.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна