Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители искат отработеното време по срочните трудови договори да се зачита за стаж

Снимка: Ваня Минева

В сигнал до програма "Хоризонт" се твърди, че временните трудови договор са проблем, когато става дума за изчисляване на педагогически стаж при пенсиониране. По данни, предоставени от НАП, в края на 2014-а броят на учителите е 94 000, а близо 15 000 имат срочен трудов договор.

Учители настояват за законодателни промени, които да направят възможно отработеното време в рамките на срочните трудови договори да се зачита за педагогически стаж.

Учителка, която пожела анонимност, заяви в предаването "Хоризонт до обед", че исканията са социални и са направени в точен момент, когато правителството се опитва да създаде условия за дълготрайна пенсионна реформа. 

Тази пенсионна реформа трябва да премине и през промени и в Кодекса на труда. Някак обидно е, че Синдикатът на българските учители мълчи точно сега, когато се готвят трайни промени в пенсионната система. Когато Йорданка Фандъкова въведе званието "старши учител" и прибави по 50 лева към заплатите на учителите, които покриваха критериите за него, основното възнаграждение достигна около 560 лева. Помним, че тя бе министър на просветата преди около 10 години. Малко обаче знаят, че колективен договор се подписва за период от три години. При следващия колективен трудов договор Янка Такева даде заден ход и подписа за основно възнаграждение за старши учител - 483 лева. В момента действа колективен договор със стартова заплата от 530 лева, което е по-ниско от това, което беше дадено преди 10 години.

Юлиян Петров от синдикат "Образование " към КТ "Подкрепа" коментира казаното от учителката, която пожела да остане анонимна:

Категорично се казва в подписания колективен договор, че не може да има трудови договори за по-малко от година. Но това е една порочна традиция и тя е повече от 15-20 години и става не без съдействието на колегите, които се съгласяват. По отношение на кариерната система, която започна през 2008-а по голям европейски проект, тази програма свърши, малко са парите за образование от БВП и така се свиха и разликите между различните кариерни длъжности. Ние не сме били съгласни с това като синдикати. 

Чуйте разговорите от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна