Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Мирчев:

Разкритията за финансовото състояние на някои кметове са целенасочена компроматна война

Димитър Димитров: Настоящият кмет на столицата - Йорданка Фандъкова - ще бъде преизбран и няма значение кой ще бъде опонентът

Михаил Мирчев
Снимка: БГНЕС

Разкритията за финансовото състояние и имущество на някои кметове, което фокусира медийното и обществено внимание, не е случайно и то представлява компроматна война. Обусловено е от факта, че местният вот е след 5 месеца. Когато кметът е бил на власт 4 или 5 мандата, той е дал доста основания за такава компроматна война. Това е част от масираната политическа война. Това каза за "Хоризонт" в предаването "12+3" социологът Михаил Мирчев и допълни:

Хората пак са използвани от някакви партийни централи или от корпоративни групи, които искат да прихванат парични потоци, които се разпределят чрез общински поръчки. Някой ги организира хората.


Проблемът с "мъртвите души" е особено голям на местните избори, но контролът трябва да бъде на ниво кметство, категоричен беше той:

Проблемът е голям в по-малките населени места, където става организирано преселение от едно селище или община в България в друго. Нещата са достигнали до пълни безумия. Как е възможно на един адрес, в една порутена къща да бъдат регистрирани 30-40 или 50 избиратели. Това е пълен абсурд на ниво местно кметство и администрация, защото има държавни стандарти колко човека могат да живеят на определени квадратни метри.

Между кметовете, които са влезли във фокуса на публичното внимание, има нещо общо. Хасковският и петричкият кмет имат по 3-4 мандата, което значи, че те пребивават продължително в местната власт. В края на третия или четвъртия си мандат те загубват чувство за мярка и започват да демонстрират благополучие. В Пазарджик и Хасково това беше най-видимо. Това заяви политологът Димитър Димитров и допълни: 

Повечето от тези имена на кметове, които са публично обсъждани, са независими кандидати и нямат зад себе си партийна принадлежност. Ще настъпи доста ожесточена предизборна битка в някои общини и тя ще се съсредоточи върху подмяната на кметове с няколко мандата.

Според анализаторите ДПС има интерес да подкрепи избора на Реформаторския блок за кмет на София – Соломон Паси, защото знаят, че той е скандален и неизбираем кандидат и по този начин от Движението ще "натопят" РБ. Затова и от ДПС са побързали да го направят.

Според Димитров настоящият кмет на столицата - Йорданка Фандъкова - ще бъде преизбран:

Затова няма смисъл да се коментира кой ще застане срещу нея. ДПС обаче е готово да направи всичко, за да дискредитира сегашното правителство.

Коментарите на специалистите чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени