Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Димовски:

Наследниците на комунистическата партия в Македония искат да отклонят вниманието от направеното от ВМРО-ДПМНЕ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наследниците на някогашната комунистическа партия в Македония искат да отклонят общественото внимание от ефективните резултати, постигнати от направеното от ВМРО-ДПМНЕ. Това каза пред "Хоризонт“ Илия Димовски, председател на ПГ на ВМРО-ДПМНЕ в македонския парламент и допълни:

В Република Македония преди по-малко от една година се проведоха парламентарни избори, на които ВМРО-ДПМНЕ победи СДСМ с двойна разлика.Това говори, че мнозинството от гражданите на Македония застават зад политиките на премиера Никола Груевски и зад действията на нашата партия. Затова повтаряме, че този, който решава кой ще бъде премиер на Македония, е онзи парламент, който е избран от гражданите, а не желанията или дневният ред на някоя партия.

ВМРО-ДПМНЕ е готова да разговаря с всички по-малки политически партии за разглеждане на общите приоритети или техните предложения, но не можем да разговаряме за това кой има мандат от гражданите да управлява страната, защото именно избирателите правят това на изборите. 

Димовски заяви, че обвиненията към управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ, че е потопила страната в дълбока политическа и морална криза, са неверни и обясни: 

Това са абсолютно неверни неща, които ги създава една политическа партия, която е наследник на бившата комунистическа партия на Македония, която не само в периода на комунизма, но и по-късно, по време на тяхното управление си я спомняме с много неизяснени убийства, политическите затвори и процеси, които накърняваха директно правата на гражданите в много отношения. Обвиненията, идващи от тази партия, имат за цел да поставят под съмнение ефективните резултати на това правителство. Знаете, че Македония е държавата с най-добри икономически показатели и ръст в тази част на Европа. 

Преди по-малко от месец ВМРО-ДПМНЕ е провел конгрес, на който премиерът и партийните органи са отправили ясното условие за подобряване на отношенията с България, категоричен беше той:

Това беше подкрепено от всички делегати на форума. Нашата идея е, че близостта между двата народа трябва да се използва в позитивна насока. Трябва да работим за изграждането на европейско бъдеще и да създаваме инфраструктурата, която ще ни свързва.Трябва да развиваме сътрудничество във всички области. В същото време не трябва да позволяваме политиката от двете страни да я водят историци или журналисти, които имат друга гледна точка и приоритети.

Неподписаният договор за приятелство между България и Македония Димовски коментира така:

Между България и Македония има един общ документ, който обхваща всички въпроси и той датира от 1999 година. Този документ беше подписан по време на предишното управление на ВМРО-ДПМНЕ и в момента специалните екипи на двете външни министерства работят по този документ. Ние нямаме никакъв проблем да подпишем такъв документ, но имаме желание да говорим повече за бъдещето от това, да говорим за миналото. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна