Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Вашингтон ще се проведе поредният кръг от преговорите за нормализирането на отношенията с Куба

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Вашингтон ще се проведе четвъртият кръг от преговорите между Съединените Щати и Куба за нормализирането на дипломатическите отношения. Срещите продължават вече пет месеца.

През април американският президент Барак Обама проведе разговори с кубинския си колега Раул Кастро.

Американски представители са оптимистично настроени и очакват днес да приключи процесът преди откриването на Американско посолство в Хавана. Според високопоставен служител на Държавния департамент има голям шанс да бъде постигнато съгласие по всички изисквания както на американската, така и на кубинската страна. Служителят не очаква спънки от Конгреса за нормализирането на дипломатическите отношения.

На 29-и май се очаква Конгресът да премахне Куба от списъка с държавите, подкрепящи тероризма, което беше едно от условията на Хавана. Оттам настояват и за свалянето на наложеното от САЩ икономическото ембарго - стъпка, която е подкрепена от президента Барак Обама.

Според кубинската страна към момента няма пречки за откриването на посолство, а само въпроси, които изискват доизясняване - например критикуваната програма на Държавния департамент за обучение на независими журналисти.

Ако противоречията бъдат изгладени, американският президент трябва изпрати 15-дневно предизвестие до Конгреса за намерението да се открие посолство в Куба. За целта няма нужда от разрешение от законодателите, тъй като това е част от правомощията на държавния глава по конституция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна