Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките банки все повече разчитат на спешната ликвидност, осигурявана от ЕЦБ

Две от най-големите кредитни институции в Гърция - "Националната банка на Гърция" и "Алфа банк", съобщиха, че те все по-често разчитат на спешно финансиране от страна на Европейската централна банка на фона на продължаващо изтичане на депозити заради политическата и икономическа несигурност в страната.

"Националната банка на Гърция", която е най-големият по активи кредитор в страна, обяви по-големи от очакваното загуби през първото тримесечие на годината, тъй като банката повиши заделените провизии, за да подобри своя т.нар. "коефициент на покритие".

За трите месеца до март банката отчете нетна загуба в размер на 159 млн.евро с оглед обезценка на кредити за 336 млн. евро и след като през последното тримесечие на 2014-а година тя излезе на загуба от цели 1,1 млрд. евро.

Водещият гръцки кредитор съобщи, че през първото тримесечие е получила спешна ликвидна подкрепа от Евросистемата (помощта от ЕЦБ чрез програмата ELA на Централната банка на Гърция) в размер на 23,6 млрд. евро спрямо помощ за 14,2 млрд. евро в края на 2014-а година. Външната подкрепа към края на май вече е достигнал 25,3 млрд. евро.

Гръцките банки са засегнати тежко от продължителната финансова криза в страната и са притиснати от нарастване както на лошите (необслужвани) кредити с оглед продължилата шест години рецесия в Гърция, така и от значително свиване на депозитната база, тъй като вложителите или закриват техните сметки, или пренасочват средства зад граница, обезпокоени от стабилността на банковата система.

Тази негативна тенденция се ускори през последните месеци на фона на опасения за бъдещето на страната в еврозоната и за здравето на гръцката финансова система.

Четвъртата по големина банка в страната - "Алфа банк", отчете нетни загуби в размер на 115,8 млн. евро през първото тримесечие на годината след загуби за 440,2 млн. евро през последните три месеца на 2014-а година.

Споразумение между Гърция и европейските партньори е важна предпоставка за възстановяването на доверието в целия банков сектор и за връщане към нормални условия на работа, заяви управляващият директор на банката Деметриос Манцунис. Според него общите загуби на банката са достигнали 426,3 млн. евро, като един от всеки три заема вече се определя като необслужваем.

Зависимостта на "Алфа банк" от финансиране от Евросистемата е достигнала в края на март 23,6 млрд. евро в сравнение с 14,8 млрд. евро в края на предходната година.

"Пиреус Банк", която е втората по големина гръцка банка, обяви нетни загуби за първото тримесечие в размер на 69 млн. евро в сравнение със загуба от 332 млн. евро през последните три месеца на 2014-а година.

До края на март тя е получила 30,3 млрд. евро от Евросистемата, в сравнение със спешна финансова помощ за 14.1 млрд. евро в края на миналата година.

През 2014-а година банките в страната бяха рекапитализирани с помощта на заеми от Европейския съюз, но те все още държат около 70 млрд. евро под формата на т.нар. "лоши кредити" (необслужваеми заеми) - сума, която е равна на една трета от годишния брутен вътрешен продукт на Гърция. 

Междувременно ЕЦБ съобщи, че депозитите в гръцките банки са паднали през април до 139,4 млрд. евро от 145 млрд. евро през март, като това означава, че само в рамките на четвъртия месец на годината са били изтеглени депозитни средства за 5,6 млрд. евро.

По този начин депозитната база в гръцката банкова система се сви до най-ниско ниво от повече от десет години насам, след като към края на 2009-а година общите банкови депозити в страната бяха за над 240 млрд. евро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна