Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четин Казак: Чрез задължителното гласуване се цели минимизиране на представителството на ДПС

Искрен Веселинов: Има определена съгласуваност между действията на ГЕРБ и ДПС

Снимка: БГНЕС

Изборната администрация ще бъде сериозно затруднена, ако се проведе референдум заедно с местните избори. В част от въпросите има скрит замисъл. Пример за това е въпросът със задължителното гласуване. Чрез него се цели минимизиране на представителството на ДПС, изхождайки от тезата, че вотът за Движението е константна величина и представителството му зависи от общата избирателна активност. ДПС има сериозни резерви както относно същността и начина, по който се инициира допитване до народа, така и по конкретните питания. Това каза за „Хоризонт“ в предаването „12+3“ депутатът от ДПС Четин Казак във връзка с предложените три въпроса от президента Росен Плевнелиев за предстоящия национален референдум за изборните правила и допълни:

Първият въпрос е противоконституционен – претрансформирането на избирателното право в задължение ни се струва недопустимо. Очаквахме президентът да не поставя този въпрос. По втория въпрос – дали да се избират част от депутатите мажоритарно - имаме дълбоки резерви относно средствата и резултатите от тази инициатива. Заимства се германският модел, който е приложим в голяма федерална държава, а в българска среда имаме резерви по отношение на резултатите от него.

След консултации с политическите сили президентът анонсира инициативата си за насрочване и провеждане на референдум по 3 въпроса, които вече бяха внасяни в миналото Народно събрания, когато тази инициатива беше отхвърлена. Очаквахме държавният глава да преформулира тези въпроси, да преориентира намерението си и да не внесе и трите въпроса. Не мога да коментирам в момента дали Плевнелиев е нарушил закона. Не вярвам президентът да е допуснал такъв сериозен гаф.

От АБВ бихме искали първият въпрос да бъде прецизиран, заяви Марияна Тодорова от АБВ:

Трябва да бъде ясно, че се иска смесена избирателна система, при която половината от депутатите да се избират мажоритарно. Искаше ни се президентът да бъде по-категоричен. Останалите въпроси са формулирани добре. Необходимо е обаче в разяснителната кампания да стане ясно дали задължителният вот ще бъде обвързан със стимули или санкции и дали ще бъде осигурена тайната на вота с електронното гласуване.

Очевидно ДПС се страхува от провеждане на референдуми и ниския праг и отново ни беше демонстриран намек за една не толкова скрита коалиция между ГЕРБ и ДПС.

Има определена съгласуваност между действията на ГЕРБ и ДПС и определена несъгласуваност между заявените намерения на ГЕРБ и това, което гласуваха в залата, заяви Искрен Веселинов от Патриотичния фронт и обясни позицията на партията:

Ние сме „за“ задължителното гласуване и над 70% от населението при проучванията по въпроса изразяват одобрение за това. Партиите, без ДПС, са подкрепили тази идея. Защо тогава отиваме на референдум, за да угодим на ДПС ли?

Имаме колебание по темата за мажоритарния вот. Бихме подкрепили баланс между мажоритарното начало и представителството в парламента, а това не личи от въпроса. По въпроса за електронното гласуване - как ще сме сигурни, че един човек няма да събере личните карти на цялата махала и ще гласува през компютъра.

Ние ще подкрепим провеждането на референдум, заяви Кънчо Филипов от Българския демократичен център. Според него идеята за провеждане на референдум е добра, защото по този начин се поставя въпросът за пряката демокрация. Той смята, че три въпроса са много за един референдум, но за сметка на това са важни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени