Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите във Великобритания пишат на Камерън с искане за участие в референдума за членство в ЕС

Партийната организация на БСП в Лондон ще връчи отворено писмо на британския премиер Дейвид Камерън с настояване гражданите на България, които живеят на Острова, да могат да участват в предстоящия референдум за членството на страната в ЕС. Пред "Хоризонт"  Нишан Джингозян – председател на БСП в Лондон, обясни:

Това е инициатива на структурата на БСП във Великобритания, но това е съвместна инициатива с депутати от Лейбъристката партия, фондация "Новите европейци". В референдума гражданите на над 70 държави, живеещи във Великобритания, ще имат право да вземат участие, включително гражданите на три държави от ЕС – това са Кипър, Малта и Ирландия, като част от Великобритания. За наше съжаление българските граждани, всички останали граждани на ЕС, няма да бъдат допуснати да вземат участие в референдум, който така или иначе ще има огромно отражение върху живота на 100 хиляди български граждани, които живеят във Великобритания. Аз мисля, че е абсолютно недопустимо в 2015 година, в Европа, в една от страните членки на ЕС, европейски граждани да бъдат разделяни на две категории.

Това писмо е подписано от представители на всички дъражви, представители на всички граждани, живеещи в ЕС. Включотелно имаме подписи от Малта, Кипър, Ирландия.

Защо открито писмо? Защото една от целите, които преследваме, е този проблем, защото ние смятаме, че това е проблем, да получи гласност както във Великобритания, така и в България. Ние акцентираме върху две неща в нашето открито писмо – първата точка е отправяме апел лично към Дейвид Камерън нашият глас да бъде чут, ние да не бъдем третирани като второ качество граждани в тази държава. И вторият апел, който отправяме в нашето писмо, е адресиран към български институции, български политически партии. Уважаеми дами и господа, моля, заемете адекватна позиция. Във Великобритания живеят 100 хиляди български граждани, граждани, които са и гласоподаватели. Ние не ви молим, ние просто изискваме българските институции да заемат адекватна позиция.

Тука може би трябва да отворя една скоба и да спомена, че Дейвид Камерън се срещна с полския външен министър преди няколко дни и Полша категорично заяви, че тези 700 хиляди полски граждани, които живеят в Обединеното кралство, ще получат адекватна защита от Полша. Очакваме адекватна реакция от г-н Даниел Митов, примерно, такава каквато поне аз не съм прочел някъде, както и от всички български политически партии, защото това е проблем, който не касае симпатизантите на дадена политическа сила. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна