Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Стоян Александров: Изборът на гуверньор на БНБ отново ще бъде политически

Снимка: БГНЕС

Изборът на гуверньор на Българската народна банка отново ще бъде политически, а не на база на качествата на кандидатите. Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Нещо повече“ финансистът и преподавател в УНСС доц. Стоян Александров.

И тримата предложени за поста имат добро име, но не са достатъчно подготвени за управители на БНБ, категоричен беше той: Бисер Манолов е бил в някаква степен повече в банковата сфера и в някаква степен Григорий Вазов, но той малко е работил в банковата система, а Димитър Радев въобще не е банкер. Ако гледаме този критерий, и трите предложения не са добри. Действащи банкери, които са били в БНБ, стоят по-добре и от тримата.

Според доц. Александров Димитър Радев би трябвало да се справи с работата си като управител на Централната банка заради международния си опит: БНБ не се управлява еднолично, а с екип и, ако му позволят да си подбере подходящи подуправители, ще се справи. Би трябвало гуверньорът сам да предложи подуправителите, но политиците му подсказват кого трябва да предложи, за да го подкрепят.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна