Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийният експерт Георги Христов:

Не се налага увеличение на цената на тока за битовите потребители и бизнеса

Тодор Галев: Скока на електроенергията за индустриалните потребители ще влее свежи финансови средства в НЕК

Не се налага увеличение на цената на електроенергията както за битовите, така и за индустриалните потребители. Предложението се подчинява на стратегия за спасяване на НЕК.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Нещо повече“ енергийният експерт Георги Христов от "Гражданското движение ДНЕС", който участваше в общественото обсъждане в Комисията за водно и енергийно регулиране във връзка с повишението на цените на електроенергията.

В предложението явно личи, че се подчинява на политика за спасяване на НЕК. Съзнателно НЕК се доведе до състояние на "бунище“ на енергетиката. Там се натрупват всички негативи. Никой от потребителите не е виновен, че договорите на Мариците 1 и 3 не са изгодни. Никой не е виновен, че екологичните централи произвеждат много скъпа електроенергия. Чрез цените такова нещо не трябва да се решава. Аз питах на заседанието – къде са приходите от износа и от курсовите разлики.

Битовите потребители са резонни потребители. В предложението отново, в нарушение на Закона за енергетиката, за битовите потребители се предвижда да им се начислява такса „достъп и пренос“ по електроснабдителната мрежа. В Закона,  в член 104, е казано, че те са освободени от такива такси, защото те не правят бизнес, а са потребители по общи условия, коментира Христов.

Част от проблема е при производителите. Трябва да спрем да отричаме, че цената на тока за битовете потребителите трябва да се вдигне. Това заяви старшият икономически анализатор Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията и обясни:

Високата цена на когененерациите на двете частни "Марица-Изток“ и високата цена на ВЕИ не са само заради политически фриволни решения. Някой е лобирал за тях, така че нека да не ги оневиняваме напълно.

Това увеличение на цената на тока за бизнеса е именно, за да се инжектират свежи финансови средства в НЕК, за да се компенсира високата цена на когенерациите на Мариците и на натрупаните дългове в НЕК. Златната среда, според нас, е да спрем да отричаме, че трябва да бъде вдигната цената на тока за битовете потребителите, а да се компенсират онези, които са най-слабо защитени със субсидии. През това минаха няколко страни преди нас. Това е единственият вариант, който съществува пред България.

С повишението на цените на електроенергията за бизнеса ще увеличи неминуемо цените на стоките и услугите за потребителите.

Интервютата чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна