Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Танев:

В издигането на кандидатурата на Бисер Манолов за гуверньор на БНБ няма никаква изненада

Снимка: БГНЕС

В издигането на кандидатурата на Бисер Манолов за гуверньор на БНБ няма никаква изненада. На предишното заседание на ПГ на Реформаторския блок той е представил своята концепция за управление на Централната банка и Манолов е получил безусловната подкрепа на Блока. Другата кандидатура - на Димитър Радев ще остане част от предложението на РБ, но ще има допълнителна среща за изясняване на неговата концепция и визията му за управление на БНБ. Въпросът за екипа, който ще бъде предложи, е много важен.

Това каза пред "Хоризонт“ в предаването "Нещо повече“ депутатът от Реформаторския блок и зам.-председател на бюджетната комисия в парламента Димитър Танев.

Той заяви, че за РБ е важно да бъде избран кандидатът, който представи най-добре своята концепция, без значение коя политическа сила го е издигнала: БНБ има нужда от възстановяване на доверието и новите лица в управлението ѝ биха допринесли в тази посока. При избора на управител на БНБ и на екипа на управление на банката водещо трябва да бъде експертизата, а не политическата подкрепа.

Танев каза, че не са разговаряли с представители на ГЕРБ след номинацията, но в следващите дни ще се търси политическа подкрепа. Той подчерта, че подкрепата за Манолов ще бъде безусловна, а в зависимост от концепцията, която Радев представи, ще зависи подкрепата на реформаторите в зала.

На заседанието на ПГ на Реформаторския блок в сряда се взе решение да бъдат издигнати едновременно две кандидатури за управител на БНБ –  на г-н Бисер Манолов и  на г-н Димитър Радев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна