Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вили Лилков: Българското село заслужава нови мерки за сигурност, там се създава 32% от заетостта в България

Снимка: Петър Георгиев

Депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков заяви за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт", че могат да бъдат направени доста неща за опазване на реколтата на селските стопани и личната им сигурност.

Официалната инфрмация, която изнесе Асоциацията на българските села, е че между 15% и 20% от реколтата се краде. Дори вече има драстични примери на тровене на реколта, вчера излязоха такива публикации във Врачанско. Вече се посяга и на зърнени култури, например на царевица и на слънчоглед, от мналата година. Още по обезпокоително е това, че за последните 4-5 години над 100% са нараснали кражбите на селскостопанска техника. Представете си за 100-200 000 лева трактор или някаква техника, която се отмъква, и направо обезоръжава селските стопани и съсипва целия им труд.

Понякога за кражбите се научава с дни закъснение и те стават трудноразкриваеми. Около 50% от тежките ПТП стават във селските райони, защото по главните пътища липсва осветление, а на места и тротоари, маркировка или пътни знаци. Лилков оцени високо идеята за полицейски "хъбове", които да се грижат за по-малко села, както и за видеонаблюдение във всяко село с над 100 жители.

Кметовете искат да бъде забрано движението на каруци в тъмната част на деня, както и криминализиране на престъпления, щетите от които са по-малко от една минимална заплата, допълни той и обясни, че "има хора, които крадат малко, но ежедневно". Дори рецидивисти с по няколко такива кражби биват осъдени най-много на пробация.

Става въпрос за комплекс от мерки, а българското село заслужава това, защото там живеят около 2 000 000 души. Около 100 000 фирми реализират своята дейност там и създават 32% от заетостта в България. 500 000 души работят на село. 14% от чуждестранните инвестиции се реализират на село. 20% от предприятията са в селски райони. Тоест, там имаме потенциал.

В София ще има единна регистрация на Реформаторския блок за местите избори, категоричен е Лилков. В страната ситуацията е различна, каза той, но препоръча на всички от РБ да се явяват заедно навсякъде в страната.

Интервюто на Диана Янкулова с Вили Лилков можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна