Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров: Подслушването на разговорите на адвокати, за да бъдат издирвани по-лесно техни клиенти, е невъзможно

| обновено на 02.07.15 в 12:48
Снимка: Булфото

Подслушването на разговорите на адвокати, за да бъдат издирвани по-лесно техни клиенти, е невъзможно, заяви главният прокурор Сотир Цацаров по повод вчерашно изказване на премиера Бойко Борисов за законови промени за подслушване на адвокати: 

Това е абсолютно невъзможно, това е забранено от закона. Могат ли да се въведат законови промени, които са в нарушение на Конституцията и с които на практика правото на защита на хората драстично ще бъде нарушено? Не е възможно да се въведе подслушване, което да бъде подслушване на разговорите между адвокат и клиент. Знаем, че има своего рода търговия, знаем, че в някои случаи, и то не малко, недобросъвестни колеги адвокати, защото не всички са тези, които са лицето на адвокатурата, на практика блокират усилията на държавната правоохранителна система за сметка на справедливостта и за своя лична материална изгода.

Добре е да ги зададете тези въпроси на министъра на правосъдието. Той е присъствал там, какво становище е взел? Аз моето становище го казвам ясно. Това е незаконосъобразно и не може да бъде допуснато в една демократична държава. Ръководството на адвокатурата трябва съвсем ясно да се произнесе и то го дължи от много отдавна – за морала на защитата, за начина, по който тя подхожда, за публични изказвания. Ние сме свободна държава, всеки може да ходи и да говори, каквото иска. Част от адвокатите, 2-ма, 3-ма, 4-ма, се превърнаха в един момент в телевизионни звезди. Т.е. силата на адвоката е в правото. Тя е в съдебната зала. Силата не е в пазаренето.

Цацаров коментира, че скоро ще влезе в съда делото за ген. Димитър Шивиков, който беше отстранен от системата на отбраната заради обвинения, че е използвал труда на войници за ремонт на апартамента си, и му беше отнет достъпът до класифицирана информация:

Не се разследва само един случай. Съдбата на един обвиняем няма да бъде решена, в една нормална държава, на заседание на Министерския съвет или от изказвания на министъра на отбраната. Стига спекула с това "достоен български офицер". Завчера от екрана на Национална телевизия се чу отново, че е повдигнато обвинение на български генерал. Няма такова нещо. Нека не се спекулира с темата, че Прокуратурата посяга на Българската армия. Мисля, че министърът има много по-сериозни задачи, които трябва да разреши, за да спекулира с тази тема.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна