Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Плевнелиев: Членството на Черна гора в НАТО ще бъде добър знак за останалите държави от региона

Снимка: president.bg

България смята, че членството на Черна гора в НАТО ще бъде добър знак за останалите държави от региона. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с черногорския си колега Филип Вуянович в София. 


Вярно е, че Черна гора е сравнително малка страна с малка икономика, но също така е вярно, че тя е от стратегическо значение и че Черна гора е най-напреднала. Тя със сигурност ще даде добър пример на другите от Западните Балкани, когато получи поканата и стане пълноправен член, което заслужава, за което полага много усилия и за което България работи като двигател и адвокат. Ние вярваме, че, още повече в трудни времена, НАТО трябва да разсъждава геополитически и той трябва да взима смели решения, каза президентът Плевнелиев.

От своя страна Филип Вуянович благодари на България за подкрепата ѝ за Алианса:

Очаквам, че до края на 2015-а година Черна гора ще получи покана за членство в НАТО. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг беше на посещение у нас и направихме всичко възможно за интензивния диалог. Смятам, че сме готови за членство в пакта. Благодаря за подкрепата на България.

Репортажа чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна