Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Германия борбата с корупцията се концентрира по-скоро в частния сектор, отколкото в публичния

В Германия даването и вземането на подкуп са равни пред закона престъпления, що се отнася до подкупването на лица с обществена длъжност. В германския кодекс пише, че опитът за подкупване на лица, работещи в държавни институции, се наказва с 5 години затвор. Същата заплаха грози и приемащите подкупи, ако са чиновници. Това коментира за "Хоризонт" в предаването "12+3" кореспондентът на в-к "24 часа" в Германия Капка Тодорова:

В страната се води дискусия дали в частния сектор това е добре регулирано и дали хората, които подкупват в бизнеса, носят същата наказателна отговорност, каквато носят и доказано приелите подкуп. Те са отговорни пред закона, но има малко наказани корумпиращи частни фирми. 

В Германия борбата е концентрирана в частния сектор и се бори икономическата престъпност, а не толкова  с политическата, макар че и на политическо ниво нещата не са толкова изяснени.

Миналата година беше приет закон, който улеснява наказването на депутати, които се облагодетелстват от подкупи. Този закон беше много критикуван, защото беше приет с много изключения и вратички, така че депутатите отново са ненаказуеми, докато не им бъде свален имунитетът.

Целия коментар на Капка Тодорова чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна