Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Цветеслава Гълъбова: Да си психично болен в България е равносилно на социална смърт

Снимка: wikimapia.org

Основната причина хора, отключили вече психично заболяване да достигат отново до психиатрията, е неработещата система за грижа в България. В София има два дневни центъра, всеки с капацитет 30-40 човека. Това каза преди дни в интервю за "Хоризонт" Сабина Найденова, която е с биполярно разстройство, но в същото време е член на Управителния съвет на Националната организация на потребителите на психично-здравни услуги и е инициатор на създаването на групи за взаимопомощ на хора с психични заболявания.

Всякакви хора могат да се разболеят от психична болест и когато са по-интелигентни, както е Сабина, разбират колко ужасно е да си психично болен в България. Това е равносилно на една социална смърт, каза в продължение на темата доктор Цветеслава Гълъбова от Държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски“.

Тя коментира, че обсъждането на проблемите на психично болните хора у нас само покрай някой криминален случай създава впечатлението, че те генерират проблеми, а ситуацията е коренно различна:

Психично болните имат толкова много проблеми, колкото ние – психично здравите не можем да си представим, че може да има един човек, който не е инвалидизиран. Той не може да се справи с най-елементарни неща, защото му се отказва, защото е дамгосан, че е психично болен.

Според д-р Гълъбова трансформирането на сегашната система за психично-здравни услуги в една система, каквато трябва да има модерна европейска държава ще отнеме години и пари.

Цялото интервю с д-р Цветеслава Гълъбова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна