Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масово изказват благодарности на военнослужещите, обезвредили нападателя във влака за Париж

Масово политици и обикновени граждани във Франция изказват благодарности към двамата американски военнослужещи, обезвредили въоръжения нападател във високоскоростния влак "Талис" от Амстердам за Париж. Вчера следобед, 26-годишен мъж от марокански произход рани трима души във влака, двама от които са в критично състояние.

Американските военнослужещи го обезоръжили, след като го чули как зарежда оръжието си в тоалетната. Оказало се, че той разполагал с автомат "Калашников" и автоматичен пистолет.

Нападателят е арестуван, след като влакът беше отклонен и спря в Арас, на 185 км северно от Париж. На пресконференция снощи, на гарата в Арас, френският вътрешен министър Бернар Казньов изказа, от името на страната, признателност и възхищение към двамата военнослужещи, предотвратили по-голяма касапница и трагедия.

Белгийският премиер Шарл Мишел нарече "терористична атака" случилото се във влака "Талис" и  поиска засилване на мерките за сигурност.
   
Президентът на САЩ Барак Обама също приветства георичните действия на двамата военнослужещи и изрази дълбоката си благодарност за техния кураж и бързата им реакция.  Според Си Ен Енq двамата морски пехотинци id били в цивилно облекло и обезвредили мъжа, докато той зареждал автомата си "Калашников", след като стрелял по единия от тях с автоматичен пистолет.  От Пентагона само потвърдиха, че единият от двамата ранени при инцидента е техен военнослужещ.

Масово политици и обикновени граждани във Франция изказват благодарности и възхищение към американците, които с реакцията си предотвратиха касапница на хора.
Нападателят, 26 годишен мъж от марокански произход е арестуван след като влакът беше отклонен и спря на гарата в Арас, северно от Париж.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна