Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската прокуратура разпитва нападателя от високоскоростния влак

| обновено на 22.08.15 в 15:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Френската полиция е транспортирала нападателя от високоскоростния влак в Париж, съобщава местна телевизия. Рано тази сутрин той е бил откаран в антитерористичното подрзделение на прокуратурата за разпит. Преди това мъжът е бил разпитван и от полицията в Арас, където  беше арестуван след като влакът беше отклонен.  

Според местни медии и източник, запонат с разследването, нападателят е бил наблюдаван от френската полиция, след като испанските власти са съобщили, че той е опасен. Не е ясно обаче дали мъжът все още е бил под наблюдение към момента на атаката.

Предполага се, че нападателят е бил член на радикално ислямистко движение, заяви пред журналисти френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов. Министърът уточни, че самоличността още не е потвърдена. Ако това стане, може да се окаже, че става дума за 26-годишен мъж, който е бил посочен на френските власти от испанските служби за сигурност през февруари миналата година.

Междувременно президентът Франсоа Оланд е поканил в Елисейския дворец пътниците, които са помогнали за обезвреждането на нападателя. Негови съветници съобщават, че Оланд е разговарял по телефона с няколко американски и френски граждани, а срещата ще се състои в близките дни. 

Бащата на един от американците, които обезоръжиха нападетеля каза, че все още е зашеметен от станалото: 

Мислех, че това излизане зад граница за няколко седмици ще разшири представата му за света, но никога не съм предполагал, че ще се сблъска с подобно преживяване. Когато подробностите станаха ясни, ние се почувствахме горди с него, но основното чувство беше облекчение за това, че не беше ранен или убит.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна