Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делегации от Западните Балкани се очакват на срещата на външните министри от ЕС

Снимка: БГНЕС

Делегации от Балканските страни, които са кандидатки за членство в ЕС и са част от маршрута на бежанците, са поканени да участват в двудневната неформалната среща на външните министри от Съюза, която започва в Люксембург.

Утре министрите ще разгледат вариантите за общи действия в отговор на бежанската криза. За днес е предвидено те да обсъждат конфликтите в Близкия изток и отношенията с Русия.

Предстои среща и на премиерите на страните от Вишеградската четворка - Чехия, Словакия, Полша и Унгария също по проблема с мигрантите. Представителите на Прага и Братислава обявиха, че се надяват да изработят обща позиция с другите си колеги, която да отхвърли идеята за квоти за разпределение на бежанците.

Словашкият премиер Роберт Фицо каза, че Европа би трябвало да се съсредоточи върху справянето с причините за кризата.

Междувременно официален представител на Белия дом заяви, че Вашингтон е готов да предложи съдействие на европейските държави за справяне със засиления мигрантски поток от Близкия изток и Северна Африка, но не искат да приемат повече мигранти от региона на своя територия, съобщи ДПА. 

От своя страна обаче, говорителят на Държавния департамент Марк Тонер каза, че САЩ са готови да приемат близо 2 хиляди сирийски бежанци през тази година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна