Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН призова за разпределение на бежанците в ЕС чрез квоти

| обновено на 04.09.15 в 10:25
Антониу Гутериш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш призова близо 200-те хиляди търсещи убежище в Европейския съюз да бъдат разпределени между страните членки чрез задължителни квоти:

Хората, които наистина се нуждаят от закрила, трябва да се възползват от програма за настаняване със задължителното участие на всички членове на ЕС. По предварителни оценки става дума за около 200 хиляди души. Ситуацията изисква масови съвместни усилия, невъзможни обаче при днешния "фрагментарен подход" от страна на ЕС. Щом пристигнат на бреговете и по границите на Европа, те продължават нататък всред хаос.

Лицата с уважителни причини да искат закрила трябва да бъдат включвани впоследствие в масова програма за установяване на новото място със задължителното участие на всички членки на ЕС. 

Случаят е преди всичко бежанска криза, а не само миграционен феномен, защото повечето пристигащи в Гърция идват от конфликтни страни като Сирия, Ирак и Афганистан, отбеляза Гутериш.

Според него единственият начин проблемът да получи решение изисква разработването на "обща стратегия въз основа на отговорност, солидарност и доверие", предвиждаща "спешни и смели мерки за стабилизиране на ситуацията".

На 9 септември се очаква Европейската комисия да оповести предложения за въвеждане на постоянен механизъм за "справедливо разпределение" на бежанците в страните от Европейския съюз. Първоначалното предложение на Еврокомисията за разпределение на квотен принцип на мигрантите от Африка и Близкия изток бе блокирано на срещата на върха през юни от лидерите на Великобритания, Дания, Ирландия и редица източноевропейски страни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна