Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

СТАНДАРТ помества в заглавие призива на министерството на външните работи към българите да не пътуват с влак през Унгария. Международните влакове в страната са спрени за неопределен период „заради мощната вълна от бежанци през последните дни“, пояснява вестникът.

СТАНДАРТ съобщава и за намеренията на вътрешния министър Румяна Бъчварова за спешно въвеждане на „възможно най-високи санкции за трафикантите“. От началото на годината у нас са задържани 17 хиляди нелегални имигранти, отбелязва изданието.

Бъчварова „не каза какви наказания за трафикантите ще предложи МВР“, но „в момента в парламента има внесен проект за промяна на Наказателния кодекс от „Патриотичния фронт“, който предвижда до шест години затвор за каналджиите, конфискация на превозното средство, с което превеждат хората, и глоба от 5 до 10 хиляди лева“, сочи ТРУД.

До дни трябва да бъде постигнат компромис за Закона за лечебните заведения, пише същият вестник. Поправките в закона ще влязат на второ четене в пленарната зала на парламента „навръх 9 септември“. „В петък управляващи и опозиция в здраваната комисия единодушно отхвърлиха предложенията на министър Петър Москов за приватизация на болниците и за комплексните грижи като условие за сключване на договор със здравната каса, за които толкова говори Москов. Зачеркнаха и идеите му за обединения на лечебни заведения и сливането на психо-, онко- и кожните диспансери с местните многопрофилни болници“, припомня ТРУД.

„Държавата ще дава на съд родители, които не отглеждат децата си, за да й възстановят неправилно получени помощи за отглеждане на хлапе“, пише 24 ЧАСА, като цитира поправка в правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца, предложена от социалния министър Ивайло Калфин. Държавата ще може да отнема паричната помощ за деца и да отпуска ваучери, ако се прецени, че родителите не харчат парите за малчуганите си. Ваучерите ще са за плащане на такса в детската градина, учебници, облекло и няма да могат да се използват за купуване на алкохол и цигари, отбелязва изданието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна