Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

„Под натиска на Германия и Франция, Европа присъди 2 172 бежанци за България“, съобщава „Труд“. „Еврокомисията се готви да представи утре новите квоти за преразпределение между страните-членки на Евросъюза на 120 хиляди бежанци, залели Италия, Гърция и Германия. Германия и Франция ще поемат най-много - 55 хиляди. На България се падат 1 600, които, заедно с „присъдените“ ни през май мигранти стават 2 172-ма“, пише вестникът.

Почти идентични са заглавията и сметките на „Стандарт“, „Сега“ и „Монитор“.

„В граничния унгарски град Сегед е като на война заради бежанците. По три хиляди и петстотин на ден влизат в Унгария, оградата със Сърбия не ги спира“. В същото време унгарският премиер Виктор Орбан се присмя на плана на ЕС да разпредели мигрантите по квотна система, тъй като принципът на свободно движение в съюза го прави невъзможен за осъществяване. Орбан препоръча да се финансира Турция, за да се справи с вълната бежанци, пише още „Стандарт“.

Правителството бодготвя „улеснен внос на висококвалифицирани работници от страни извън ЕС. Наредбата трябва да заработи от 2016 година“, съобщава „24 часа“. Условието за ускорен внос на чужди специалисти е у нас да няма достатъчно, както е например в момента с IT експертите и лекарите. Освен това работодателят трябва да им осигури заплащане от поне три средни заплати за страната - около 2 700 лева към момента, съобщава „24 часа“.

Държавата трябва да погаси милиард и сто милиона лева вътрешен дълг през септември, съобщава „Капитал дейли“. Толкова голяма сума, която се възстановява на местни институционални инвеститори в рамките на един месец, е имало единствено през декември миналата година, сочи изданието.

„България е загубила 785 милиона евро от ДДС през 2013 година. Това, пише вестник „Сега“, става ясно от доклад на Европейската комисия за събираемостта на ДДС в страните-членки, разпространен в края на миналата седмица. За страната ни разликата между очакваните и събраните парични средства е 17,2 процента, изчисляват експертите на базата на данни от Евростат.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна